Ademtest
Tijdens de sessie gebruiken we een betrouwbare test om erachter te komen hoe de toestand van de darmmicrobiota is . Sessie in het kader van de zoektocht naar een mogelijke dysbiose , volgens de benadering van Dr. Bruno Donatini .
Hoe test je je microbiota?
Om de toestand van zijn microbiota te achterhalen, heeft Dr. Bruno Donatini een respiratoire test ontwikkeld. Dit is niets nieuws! De geneeskunde begon ademhalingstests te gebruiken sinds de jaren 60. Het apparaat dat we tegenwoordig gebruiken is een gasdetector die tot op de miljoenste van een deeltje nauwkeurig is ( de GAZDETECT die we elke 6 maanden moeten laten kalibreren ). Het was oorspronkelijk ontworpen voor gebruik bij het detecteren van gevaarlijke chemische gassen, maar Dr. Donatini liet het aanpassen zodat het vijf specifieke gassen kon analyseren. Intestinale fermentaties zijn inderdaad afkomstig van verschillende bacteriefamilies. De test maakt het mogelijk om onmiddellijk een foto te maken van deze families op tijdstip T.
De test wordt op een lege maag gedaan. Vervolgens wordt de persoon gedwongen om een zoete drank gemaakt van honing te drinken. We wachten 1u45 tot 2u, dan herhalen we de test. Dit maakt het mogelijk om te weten hoe de ingenomen suiker zich gedraagt en of deze is geassimileerd of niet. In feite, als bepaalde bacteriën aanwezig zijn, consumeren ze die suiker eerder dan jij en geven ze de gassen af die we meten. De suiker wordt dus niet door het lichaam opgenomen!
Bovendien zijn sommige bacteriën actief op een lege maag. Dit betekent dat ze zich voeden met onze voering, die zoet is. Het creëert waterstof. Van waar een ontstekingsgrond van de dunne darm.
Wat is de rol van de darmmicrobiota?
In het menselijk lichaam fungeert de dikke darm als de septic tank van het huis. Als we meer eten dan we nodig hebben, eten de bacteriën in de dikke darm ons afval op. 90% van de bacteriën zit in de dikke darm. De dikke darm heeft een sociale rol. Eenden hebben geen dikke darm en ze poepen onmiddellijk na hun maaltijd. Als we ons kunnen inhouden, is dat omdat we een dubbele punt hebben. Hier vindt de belangrijkste transformatie van afval plaats
De meeste bacteriën in ons lichaam komen daarom van nature voor in de dikke darm. Het probleem is dat we het na verloop van tijd in onze maag kunnen krijgen. In feite heeft 80% van de volwassenen momenteel ook een onevenwichtige microbiota of flora in het zogenaamde bovenste deel van hun spijsverteringsstelsel (d.w.z. dunne darm, twaalfvingerige darm en maag), vanaf de leeftijd van 35-40 jaar! Dit zorgt voor een hoge spijsvertering. Een van de tekenen is om ‘s ochtends geen honger te hebben. Het betekent dat de maag niet leeg is. De maag moet om de twee uur worden geleegd, anders wordt hij niet goed geleegd.
U moet weten dat als de suiker slecht wordt opgenomen, deze in de maag in alcohol en azijn verandert. En dit zal een droesem van azijn creëren waarin vooral voedingsmiddelen zoals salades, granen en peulvruchten zullen fermenteren. Dit leidt tot maagreflux, pijn boven de navel, gastritis, zuurgraad, oesofagitis, irritatie van de longwegen, enz.
Wat zijn de verschillende bacteriefamilies die problematisch zijn?
Er zijn drie hoofdklassen:
Ten eerste zijn er de snelle fermentaties die het gevolg zijn van de slechte vertering van suikers en die waterstof genereren , zoals ik zojuist al zei. Ik zou eraan willen toevoegen dat hoe ouder we worden, hoe minder we suiker assimileren, het is fysiologisch. We zouden dus minder moeten consumeren, want anders zullen onze bacteriën zich vermenigvuldigen om ze te kunnen consumeren. Deze fermentaties kunnen geurloos gas en pijn in de dikke darm veroorzaken. Daarnaast is er de productie van methylacetaat in de maag die onder meer een stasis van de laatste en een biofilm (dat wil zeggen een laag bacteriën) in de twaalfvingerige darm zal genereren.
Dan vinden we de methaan producerende flora . In feite zijn het vleesetende bacteriën die andere bacteriën eten. Het is een ecosysteem: hoe meer schapen we hebben, hoe meer wolven we hebben… Dit zorgt voor stinkende gassen en zware adem. Het fenomeen van geladen adem komt eigenlijk uit de dikke darm, omdat je moet weten dat 80% van de spijsverteringsgassen in de longen vrijkomen.
We vinden ook andere flora in de sigmoïd colon. Dit zijn vleesetende flora die dit keer sulfidegassen (H2S) afgeeft. Een van de voor de hand liggende tekenen is een adem die naar zwavel ruikt … Op dit moment beginnen dingen in het lichaam te blokkeren en dit zal problemen van constipatie veroorzaken, maar ook grote vermoeidheid en zelfs depressie. . Omdat de dikke darm op zijn transversale deel L-tryptofaan verwelkomt, voorloper van serotonine, dat het gelukshormoon wordt genoemd en dat een essentiële rol speelt bij de regulering van stemming, angst, eetlust en wat slaap. Maar deze bacteriën zullen L-tryptofaan consumeren, zonder welke serotonine niet gemaakt kan worden. Omdat de dikke darm echter 80% van de productie van serotonine in het lichaam mogelijk maakt, begrijpen we nu hoe deze situatie problematisch kan worden! Het gebrek aan serotonine zorgt voor fysieke en mentale vermoeidheid.
Indicaties:
Buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie, gasvorming, dringende stoelgang, slechte adem, geladen tong, chronische vermoeidheid, slaapproblemen, gingivitis, moeite met afvallen, maagreflux, verminderde immuniteit, musculoskeletale pijn, fibromyalgie, auto-immuunziekte, voedselintolerantie, tekorten …