Therapie die ik als natuurgeneeskundige onder andere toepas zijn:

 

 • Bijzondere voedingsleer/voedingstherapie

De bijzondere voedingsleer bespreekt een aantal aspecten die een belangrijke rol spelen in het verhogen van de levenskwaliteit, de verbetering van de vertering, verbetering van de stofwisseling, de gunstige invloed van voeding op onze gezondheid . In de voedingstherapie maken we uitsluitend gebruik van voedingsmiddelen. Geprepareerde voedingsproducten beperken we tot enkele aanvullende hulpmiddelen. Voedingstherapie maakt immers deel uit van een multitherapeutische aanpak.

 • Gastro - intestinale therapie

Gastro- intestinale therapie is een verzamelbegrip om de therapieën aan te duiden die bedoeld zijn om het maag-darmkanaal op natuurlijke wijze en volgens de principes van de natuurgeneeskunde te reinigen. (Genezen is ontgiften)

 • Psychotherapie

De natuurgeneeskundige is een geen psychotherapeut en zal als zodanig geen psychotherapeutische handelingen verrichten.De natuurgeneeskunde maakt dankbaar gebruik van de medische wetenschappelijke kennis en doet dit ook met de psychologie, maar de benadering, het ermee omgaan en de therapeutische toepassingen liggen anders. De natuurgeneeskundige zal het lichaam gebruiken om de psyche te beïnvloeden.

 • Bach Bloesems therapie

De Bach Bloemenremedies werd door de Britse arts Dr. Edward Bach (1886-1936) ontwikkeld en wordt wereldwijd gewaardeerd omwille van haar eenvoud en haar diep ingrijpende werking op het emotionele  vlak.

 • Bio-relaxatie therapie

Bio-relaxatie is een eenvoudige en natuurlijke methode die iedereen kan toepassen om op een snelle manier tot stressbeheersing te komen.Het onderscheid met andere methodes is dat er een goed bestudeerde volgorde bestaat die over zeven stappen verdeeld wordt. Het doel van de oefeningen is niet zozeer op het moment zelf ontspanning te brengen maar wel een  evenwicht tot stand te brengen tussen het stress- en het ontspanningsmechanisme.

 • Klassieke massage therapie

Massagetherapie is een manuele behandeling omdat er uitsluitend gebruik gemaakt wordt van handgrepen op het lichaamsoppervlak, met als doel fysische prikkels over te brengen op de huid,het spierweefsel,het bindweefsel, de capillaire en zenuwuiteinden, om langs fysische,energetische en reflectorische weg het zelf genezend mechanisme te activeren zodat het verstoord evenwicht bij patiënt zich herstelt.

 • Lymfedrainage 

Manuele lymfedrainage is een zachte,rustige massage techniek die het lymfesysteem stimuleert. Hierdoor wordt het teveel aan vocht in ons lichaam beter en of sneller afgevoerd via de lymfebanen

 • Derma-segmentale-reflexologie massage

Derma-segmentale Reflexologie (DSR) is een moderne natuurgeneeskundige behandelingsmethode die steunt op de reflectorische werking van de huidsegmenten. Specifieke handgrepen zorgen voor ritmische impulsen op bepaalde huidgebieden (dermatomen), op bepaalde skeletspieren of delen daarvan(myotomen), op bepaalde gebieden van beenderen, banden en fascien (sclerotomen) en op ingewanden (viscerotomen) met het doel blokkades op te heffen om spanningen te ontladen zodat het organisme optimaal kan functioneren. Het is een doordringende behandeling zonder instructief te zijn maar met een buitengewone efficiëntie.

 • Podo-segmentale-reflexologie massage

Podo-segmentale Reflexologie of PSR is een natuurgeneeskundige manuele therapie waarbij prikkels,door middel van druk-strijk- of wrijftechniek, op de reflexgebieden van de voet worden uitgeoefend. De uitgevoerde prikkels op deze gereflecteerde segmenten zorgen voor impulsen in het zenuwstelsel die via het ruggenmerg en perifere zenuwstelsel reacties oproepen in de overeenstemmende organen en weefsels met hun bijhorende fysiologische mechanismen. PSR mag in geen geval vergeleken worden met de populaire voetreflexmassage omdat het uitgangspunt totaal anders is. Het is bovendien een verouderde methode die onjuist is en niet beantwoordt aan de wetenschappelijke normen. PSR is de enige vorm van voetreflexologie waarbij het hele lichaam zowel in de rechter- als de linkervoet reflecteert,zoals we dat kennen vanuit de ooracupunctuur.

 • Aromatherapie

Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid en het genezen van aandoeningen met gebruikmaking van essentiële oliën. De levenskracht, die in deze oliën verzameld is, wordt als het ware op de patiënt overgedragen en zal bijdragen tot het herstel van het natuurlijke evenwicht in zijn of haar lichaam. Iedere olie is in zekere mate antiseptisch en heeft daarnaast specifieke eigenschappen, die zich richten op één of meer organen en/of aandoeningen. 

 • Fytotherapie

Fytotherapie is het behandelen van klachten met natuurlijke geneesmiddelen. Het is een van de oudst bekende geneeswijzen die we kennen. De naam fytotherapie stamt af van het woord phyton, het Griekse woord voor plant. Fytotherapeutische middelen worden bereid uit medicinale ofwel geneeskrachtige kruiden. 

 • Gemmotherapie

Is een vorm van fytotherapie; die gebruikt maakt van de eigenschappen van de embryonale plantaardige weefsels in hun groei. De knoppen en jonge scheuten van bomen of struiken. Men kan deze therapie ook omschrijven als de cellulaire energetische globale fytotherapie.

 • Apitherapie

Apitherapie is een natuurlijke geneeswijze waarbij men gebruikt maakt van de producten die door bijen geproduceerd worden. U moet dan denken aan de van honing, stuifmeel, propolis of koninginnebrij. Het is een therapie die heel breed kan worden ingezet.

 • Enzymtherapie

Enzymtherapie berust op het toedienen van de ontbrekende enzymen in het menselijke lichaam.
Enzymtherapie wordt met succes toegepast bij lichamelijke klachten zoals hart- en vaatziekten, allergieën, astma, bronchitis, eczeem, stress, reuma,ontstekingen,ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en vele andere ziektes die bij deze tijd horen.

 • Probiotica therapie

Is een therapie die gebruikt maakt van  probiotica; het  zijn kleine levende micro-organismen die in de volksmond gunstige of goede bacteriën worden genoemd. Ze zijn niet alleen de sleutel tot een betere gezondheid en een sterker immuunsysteem, maar dienen ook voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, psychische- en neurologische aandoeningen.

 • Iriscopie

Iriscopie is een onderzoeksmethode waar men gebruikt maakt van een camera, waarbij we foto s kunnen maken van de ogen.De Iriscopist kan via de iris van het oog achterhalen waar de zwakke plekken van het lichaam zitten en wat de grondaanleg van de persoon is. Elk orgaan heeft ook zijn eigen  betekenis.

 

 • Total Reset Methode (Allergieën/intolerantie)

Intoleranties, sensitiviteiten en IgE gemedieerde allergieën kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, deze kunnen succesvol behandeld worden door een Total Reset therapeut. Maar dat is niet het enige. Iedere disbalans in het lichaam die gezondheidsproblemen veroorzaakt, kan in balans gebracht worden.